Een vacaturetekst schrijven is niet altijd even makkelijk, maar je moet er ook weer niet té zwaar aan tillen. Samen met een goede foto is dit de eerste indruk die je potentiële nieuwe werknemer van je krijgt. Een volle inbox met tientallen leuke sollicitaties is wat we allemaal het liefst willen als werkgever, daarom is het belangrijk om een pakkende wervingstekst uit te zetten.
Natuurlijk zijn er tal van manieren om een leuke, pakkende vacaturetekst op te stellen. Je kunt het als bedrijf lekker kort en krachtig houden. Een grapje maken wekt altijd de indruk dat je een fun en informeel bedrijf bent. Sommige vacatures worden als een verhaaltje geschreven, andere vacatures zijn twee pagina’s tellende epistels waar menig mens bij afhaakt, maar de geschikte kandidaten wellicht niet.
Maar hoe onderscheid je jouw tekst nou van alle andere vacatures op dezelfde pagina? Waarom pikken kandidaten jouw bedrijf eruit?
Nadine is de Product & Content Manager van Vacature Via en is degene die elke dag alle nieuwe vacatures binnenkrijgt en beoordeelt of de vacatures passen op ons platform en bij ons publiek. Ze heeft dus al aardig wat vacatureteksten onder haar ogen gehad in de 6 jaar dat ze hier werkt en heeft goed in de gaten wat wel en niet slim is om te verwerken in zo’n tekst. Daarom hebben wij haar gevraagd voor wat tips die we aan jullie mee kunnen geven en daar kwamen wat handige punten uit!
Tone of voice
Behalve dat de functie en het bedrijf werkzoekenden moet aanspreken, is de juiste tone-of-voice vinden voor de informatie die je wil verstrekken van erg belangrijk. Past het bij het bedrijf? Ben je een formeel bedrijf en geldt er een strikte dresscode? Dan is het goed om je tekst ook op een formele manier te formuleren. Hip, jong bedrijf dat zich op festivals richt? Grote kans dat je de juiste doelgroep van kandidaten bereikt door een informele tekst. Een informele tone-of-voice betekent niet per se dat je niet serieus bent. Het zit ‘m in de nuance. Kijk bijvoorbeeld eens naar het woordgebruik. Dat kan low-key zijn, maar in hetgeen wát je wil vertellen kan je gerust je serieuze toon doorvoeren.
Wil jij graag iemand die out-of-the-box denkt? Probeer dan zelf ook out-the-box te gaan, wees origineel! En je mag best wel een beetje humor in je vacaturetekst gebruiken. Laat de tone of voice van jullie bedrijf goed doorkomen.
– Nadine | Product & Content Manager bij Vacature Via
Jullie als bedrijf
Sommige werkzoekenden zullen je bedrijf al kennen, maar andere weer niet. Het allerbelangrijkste aan een goede vacaturetekst is dat je kunt doorvertalen wat voor bedrijf je écht bent, waar je voor staat en wat voor persoon je zoekt. Hoe doe je dat? Door je USP als werkgever te benoemen, door leuke voorbeelden te geven van wat je bijvoorbeeld aan secundaire voorwaarden biedt en door realistische eisen te stellen aan het profiel van je potentiële nieuwe collega. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om te vertellen waaróm het zo leuk is om bij jullie te werken, denk daarbij aan jullie vrijmibo’s, de gezellige collega’s, de lunch of de pingpongtafel. Noem de pluspunten en maak er gebruik van.
Wees net even anders dan de rest
Veel bedrijven schrijven een duidelijke vacaturetekst, maar de originaliteitsprijs wordt vaak niet gewonnen. Je hoeft geen universitaire studie te hebben gedaan om een leuke tekst op te stellen, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee kan houden. Iets om in gedachte te houden bij het schrijven van een vacaturetekst: vermijd de standaard clichés.
Een paar voorbeelden:
- Cliché 1: Geen 9 tot 5 mentaliteit
- Cliché 2: We zoeken iemand die flexibel is
- Cliché 3: Je bent een team player
Gaaap…
Wil je zoiets per se in je vacaturetekst zetten? Bedenk dan of je het op een andere manier kunt omschrijven dat wat meer aanspreekt. Het is in ieder geval goed om ervoor te zorgen dat jouw vacaturetekst niet gelijk is aan alle andere duizenden vacatures die online staan. En als je er zelf niet zo goed in bent, kun je altijd er iemand voor inhuren of vragen of iemand je erbij kan helpen.
De perfecte kandidaat
Een duidelijke (gedeeltelijke) taakomschrijving, maakt dat je minder mails met vragen over de inhoud van de werkzaamheden krijgt. Scheelt je weer tijd (en, lieve mensen, time = money) en je laat zien dat je weet wat je zoekt. Zorg wel dat de eisen die je stelt reëel zijn voor de functie die open staat. De memes over het aantal jaren ervaring dat je moet hebben voor sommige banen, zijn hilarisch en vaak ook niet geheel onterecht.